Mångfald och lämplighet
När styrelsen ska tillsättas ska processen utgå ifrån Policy för mångfald och lämplighet och ska säkerställa att ledamöterna har kunskap om och/eller erfarenhet från den finansiella sektorn kopplat till bankverksamhet. Styrelsen ska med hänsyn till bankens verksamhet, aktuella förhållanden och utvecklingsskede samt strategi och kommande mål ha en ändamålsenlig sammansättning som är präglad av mångsidighet, bredd och relevanta kunskaper. En jämn fördelning gällande kön, geografisk spridning, ålder etc skall eftersträvas. Det ska också tas hänsyn till att ledamoten kan avsätta tillräcklig tid för uppdraget.
Styrelsens ledamöter ska ha förståelse för bankens styrningsform, verksamhet och risker såväl bankens kultur, värderingar och beteende både inom styrelsen och inom den operativa verksamheten.
Detta innebär att styrelsen behöver ha insikt i de rättsliga krav och regelverk som påverkar bankens verksamhet. För att kunna tolka bankens finansiella information och identifiera viktiga frågor behöver ledamöterna kunskaper om redovisning, kapitaltäckning, riskhantering samt likviditetshantering. För att tolka rapporter som behandlas under styrelsen krävs kunskap inom försäkringsförmedling, värdepappersrörelsen, Informationsteknik och informationssäkerhet samt bank- och finansmarknad
Varje ny ledamot inklusive VD ledningsprövas av Finansinspektionen innan denne kan väljas av stämman. Denna process innebär en bedömning av föreslagen ledamots kompetens inom ovan nämnda områden samt en allmän bedömning av ledamotens lämplighet, inklusive risken för besvärande intressekonflikter. Dessutom genomförs en Lämplighetsbedömning av styrelsen som helhet vartannat år, i syfte att säkerställa att den samlade kompetensen i styrelsen är tillfredsställande och i syfte att identifiera behovet av utbildning för styrelseledamöterna.