Detta framgår av uppdateringen av Swedbanks Investeringsstrategi för februari. Bolagsrapporterna har hittills överraskat positivt.

– Ett större antal bolag än vanligt har slagit analytikernas förväntningar. Det gäller såväl i USA som i Europa och Sverige. Rapporterna bekräftar att det sker en återhämtning för dem. De framåtblickande beskeden från bolagen fortsätter också förbättras, säger Johannes Bjerner, investeringsstrateg på Swedbank.

Swedbank ligger kvar med tydligt överviktade aktier på bekostnad av räntor i Private Bankings modellportfölj. Krediter behåller neutral vikt.

En normalisering på aktiemarknaden under 2021 förväntas fortfarande ske.

– Vi tror att aktiemarknaden kommer fortsätta vara pigg och utvecklas positivt de närmaste månaderna, säger Johannes Bjerner, investeringsstrateg hos vår samarbetspartner Swedbank. Marknaden kan fortsätta stiga trots att aktievärderingarna kan se avskräckande höga ut. Men räntor och även krediter är väldigt nedpressade. Det finns knappast några attraktiva placeringsalternativ.

Centralbankerna avvaktar president Bidens besked

De ledande centralbankerna är lite avvaktande just nu. Federal Reserve vill se hur stora president Joe Bidens stimulanser kommer bli.

– ECB kommer fortsätta med sina stödköp, men man kanske har blivit lite mjukare i tonen. På Riksbanken har man varit tydlig med att man föredrar en utökad balansräkning framför negativa räntor.

Beskeden om produktion och distribution av vaccin mot covid-19 är blandade, men utvecklingen ser i grunden positiv ut. Marknaden stöds också av att situationen i USA ser lugn ut efter de initiala oroligheterna kring presidentskiftet.

– Samtidigt ska man ha klart för sig att vi är långt gångna i den här börsuppgången. Det kommer säkert fortsätta uppåt ett tag till, men vi vill mana till viss försiktighet beroende på vilken riskprofil man har. Det är inte säkert att optimismen på marknaden håller i sig hela året.

Nya sorts investerare vill "tvåla till" storkapitalet

Något som fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden är en ny typ av investerare på aktiemarknaden som har inneburit stora och oväntade kursrörelser i vissa bolag.

– Aktörerna samarbetar via sociala medier och har nya förhållningssätt till investeringar. Det är småsparare som vill tvåla till storkapitalet samtidigt som de vill tjäna pengar. Det här kommer inte stjälpa återhämtningen, men det kan vara en varningsklocka för att det kan komma nya typer av skeenden på de finansiella marknaderna, säger Johannes Bjerner.

Swedbank behåller vikterna på regionnivå. Övervikt i Sverige och tillväxtmarknader finansieras med fortsatt undervikt i Japan, medan Europa och USA behåller neutral vikt.

Läs Investeringsstrategin för februari månad

Text: Måns Widman, Swedbank