Nya regler har införts för beskattning av utdelningar i finska bolag som är noterade i Sverige. Den så kallade källskatten som är 35 procent dras automatiskt. För att få tillbaka den överskjutande delen av skatten måste man själv agera. Men först nästa år kan man ansöka om att få igen pengarna från finska skatteverket.

– I och med att Nordea flyttat sitt huvudsäte till Helsingfors innebär det att många svenska aktieägare berörs av beslutet, säger Ann Marie Karlsson, Affärschef på Swedbank kundcenter.

För dig som har finska aktier på vp-konto, depå, investeringssparkonto (ISK) eller individuellt pensionssparande (IPS) innebär de nya reglerna att full finsk källskatt på 35 procent kommer att dras på alla utdelningar från finska bolag under 2021. Men du kan själv begära tillbaka de överskjutande 20 procenten från den finska skattemyndigheten.

Om du begär återbetalning av den finska skatten beskattas du totalt med 30 procent skatt (15 procent finsk skatt och 15 procent svensk skatt)

– Du måste själv söka tillbaka den överskjutande delen av skatten på 20 procent (det vill säga skillnaden mellan 15 och 35 procent) hos den finska skattemyndigheten Vero. Men detta kan tidigast göras i januari 2022 för utdelningar under år 2021, säger Ann Marie Karlsson.

Du som har en kapitalförsäkring, pensionsförsäkring, kapitalpension eller tjänstepension behöver själv inte vidta några åtgärder kopplat till den nya finska lagstiftningen. Försäkringsbolaget hanterar det åt dig.

Dessa finska aktier noterade i Sverige berörs av de nya reglerna (per 2 mars 2021)

Kesko
Stockmann
Tietoevry
Nokia Corporation
Raisio
Sampo A
Nokian Tyres
Pöyry
Ramirent
Stora Enso A
Stora Enso R
Kone B
Ahlstrom-Munksjö
Sanitec
Herantis Pharma
Loudspring
Savosolar
Ahola Transport
Enersize
Nitro Games
Bbs-Bioactive Bone Substitutes
Nordea Bank
Nanoform Finland
Nexstim
Adapteo

Ta hjälp av din rådgivare

Det finns en rad aspekter att beakta vid utländska aktier och dess källskatt. Ta gärna kontakt med din rådgivare om du vill ha hjälp eller någon att diskutera med.