Hoppa till textinnehållet

Stöd till företag - coronaviruset

Många företag påverkas nu av covid-19-spridningen. Vi tar era  utmaningar på största allvar och arbetar intensivt med att erbjuda olika lösningar för att hjälpa er.

 

För att ge dig som företagare översikt över situationen och vilket stöd du kan få samlar vi löpande information, råd och tips här.

Sköt din ekonomi digitalt när du kan, besök oss när du måste

Tillsammans kan vi bromsa spridningen av covid-19. Just nu ber vi därför dig att i första hand göra dina ärenden i appen eller internetbanken. Om du behöver besöka ett bankkontor:

 

  • kom ihåg att hålla 1,5 meters avstånd till andra besökare
  • undvik att ta med dig sällskap in
  • vi tar emot ett begränsat antal i banklokalen samtidigt så du kan behöva vänta på din tur ute.
  • På grund av smittspridning och att allt fler behöver oss i våra distanskanaler, telefon och internet, kan öppettiderna på några av våra kontor ändras med kort varsel – men bara för ett litet tag.
     

Stanna hemma om du har varit i kontakt med någon som är smittad av coronaviruset eller om du har förkylnings- eller influensaliknande symptom, även milda symtom. Då undviker du att smitta andra.

Ta hand om dig. Och varandra.

Digitala tjänster - gör det själv i våra digitala kanaler

Mer tid för ditt företag och mindre tid till administration. Med våra digitala tjänster blir vardagen enklare. Gör dina bankärenden smidigt när det passar dig!

 

Räkna regeringens stöd

Hur påverkar regeringens åtgärder korttidsarbete, uppskjuten moms och lägre sjuklönekostnad till ditt företag? Och hur kan omställningsstödet hjälpa? Använd olika beräkningsverktyg för att räkna ut hur regeringens åtgärder kan påverka företagets ekonomi. 

Digital devices with hands, tablet, laptop, smartphone

Omställningsstöd

Enskild näringsidkare

Fram till den 31 januari 2021 kan enskilda näringsidkare som haft en omsättning på minst 200 000 kronor under 2019 söka ett omsättningsstöd. Stödet handläggs av Länsstyrelsen och kan sökas via en e-tjänst hos Boverket.


Fram till den 30 november 2020 kunde företag vars nettoomsättning har minskat under maj-juli 2020, jämfört med motsvarande månader under 2019 söka ett så kallat omställningsstöd. 

 

Regeringen har föreslagit att både omställningsstödet och omsättningsstödet för enskilda näringsidkare förlängs

 

Mer information

Det här gör regeringen

Regeringen och riksdagen har tagit fram en rad åtgärder för att hjälpa företagare. Bland annat kan du ansöka om korttidsarbete för dina anställda, omställningsstöd och skjuta på betalningar av preliminärskatt och moms. Du kan även räkna ut hur åtgärderna skulle påverka företagets ekonomi med hjälp av våra beräkningsverktyg.

Tryggare företagarekonomi

Så kan du bygga en tryggare ekonomisk struktur, både för dig, din familj och ditt företag.

 

ställer du om företaget efter corona

Vi går igenom hur du kan framtidssäkra företaget med nya kundgrupper, affärsmodeller och betalsätt.

 

Planera företagets ekonomi

Tips om hur du kan planera företagets ekonomi under och efter coronapandemin.

 

Woman sitting barefoot on steps.

Nyheter

2020-12-21 10:43

Förslag: Omställningsstödet förlängs och likviditetsstödet tidigareläggs

Som ett led i att lindra konsekvenserna av de skärpta restriktionerna förlängs omställningsstödet till att gälla även januari-februari. Samtidigt ska skatteanstånden tidigareläggas. Detta är förslag som regeringen presenterade den 19 december 2020.

2020-12-21 08:01

Två av tre företagare har inte ansökt om statligt stöd under coronapandemin

Två av tre företagare med upp till 50 anställda har inte sökt de företagsstöd som regeringen har sjösatt under coronapandemin. Det visar en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna. En tredjedel av företagarna har sökt och beviljats stöd. Stödet är mest nyttjat av företag med över 20 anställda. Hälften av dem har beviljats stöd jämfört med endast en av fem företagare med enskild firma.

  • 2020-12-04 13:20
  • 2020-11-09 15:55
  • 2020-11-06 07:30

kan företag ställa om sin verksamhet

I spåren av pandemin föds kreativa lösningar för att hålla igång företaget. Här kan du läsa om hur andra företag ställt om och hittat nya möjligheter.

 

 

Frågor från företagare i samband med coronaviruset

Premieuppehåll i pensionssparandet

Många hör av sig till oss och frågar om de kan göra ett premieuppehåll i pensionssparandet i Swedbank Pensionsplan. Svaret är ja och hur du gör kan du läsa om via länken nedan.

Business people looking at chart on a laptop.

Vad händer världens börser?

Följ våra experters syn på marknaden och hur du bör tänka just nu.

Three business people in discussion.

Visa Business Card i "covid-19-tider"

Vill du reklamera ett köp som inte blev som du tänkt dig på grund av covid-19? Eller har du betalat en resa med ditt Visa Business Card och vill veta vad som gäller om du avbokar?

Card purchase - small business

Hur kan jag tänka om försäkringar i coronatider?

Pandemin har på ett brutalt sätt satt ljuset på att man som företagare kan vara utsatt. Få tips om hur du kan öka tryggheten om det oförutsedda inträffar. 

Hur kan man vända en kris till nya företagsmöjligheter?

Covid-19 har fått stora och många gånger förödande, konsekvenser för många privatpersoner, företag och samhällen – och än är historien av dess fulla konsekvenser långt ifrån skriven. Men kriser skapar också möjligheter, som man som vaken företagare kan komma långt på att fånga.

Mer information

Vi finns här för dig, dygnet runt, året om

Du är alltid välkommen att kontakta oss. Just nu rekommenderar vi att du gör dina ärenden via appen, internetbanken eller telefon.