Stämman i Siggebohyttan, mellan Nora och Lindesberg, är en av de äldsta i Sverige – en kär tradition för många.

– Nuförtiden är aktivitetsutbudet stort och konkurrensen hård, särskilt i sköna maj. Spelmansstämman i Siggebohyttan hålls på en vacker plats dit de redan frälsta gärna söker sig. För att dela med oss av den glädje vi känner i vår musiktradition vill vi synliggöra svensk folkmusik och visa upp den för en bredare allmänhet på ett mer lättillgängligt ställe. Evenemanget Massa-Folk-Musik är ett led i detta arbete, berättar Erik Zaunschirm, ordförande i Örebro Läns Folkmusikförbund (ÖLFM).

Över 100 medverkande
För att kunna genomföra Massa-Folk-Musik sökte och beviljades ÖLFM bidrag från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse.

Evenemanget hölls i centrala Lindesberg lördagen den 25 maj. Dagen startade på biblioteket med utställning och seminarier om folkmusik. Evenemanget fortsatte sedan ute på Norrtullstorget som pyntats dagen till ära. Här kunde man se och höra bland annat Bärgslaget spela till Lindesbergs och Gyttorps Folkdansgillen medan Örebro spelmanslag spelade för frivilliga spontandansare.

Senare hölls VM i snabbspel på nyckelharpa, följt av konsert i kyrkan där bland annat ungdomar från folkmusiklägret ”Unga glysar” deltog. Dagen avslutades i församlingshemmet med ett uppträdande av kören Vioxå, ackompanjerade av folkmusikgruppen Vimä. Det ryktas att kalas och spel fortsatte på en av Lindesbergs restauranger till sen kväll.

– Bidraget från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse gick till de över 100 engagerade musiker, dansare och sångare – de flesta med lokal anknytning – som medverkade i olika konstellationer under dagen. Det är en ganska stor apparat, säger Erik Zaunschirm.

Hur gick det då?

– Evenemanget var välbesökt och har fått positiv respons både från besökarna och i lokala media. Det visar att det här är ett fungerande koncept och något vi ska fortsätta med, säger Erik Zaunschirm.

Läs fler nyheter här