Mats och Johan Eriksson, tillbakaflyttade från Stockholm, driver numera en inspelningsstudio i Bångbro söder om Kopparberg. Inspirerade av att arrangera spelningar, bestämde sig bröderna för att anordna en musikfestival.

Bröderna drog igång förberedelserna och fick bygden med sig. Många engagerade sig ideellt men ekonomiska resurser behövdes också. Kopparbergs Evenemangsförening sökte bidrag från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse som tidigare sponsrat med en mobil musikanläggning och ett partytält.

– Kopparbergs Evenemangsförening bildades för ett par år sen för att samordna föreningslivets olika evenemang runt Kopparberg. Vi fick 60 000 kronor till festivalen, pengar som bland annat användes till att hyra bajamajor, stängsel och partytält, berättar Ken Karlsson, Kopparbergs Evenemangsförening.

Bra affär för bygden
Festivalen hölls 9–10 augusti med torghandel och uppträdanden av populära artister som Snowstorm, Da Buzz, Chris Medina och Martin Almgren. Ett lyckat grepp var att integrera festivalen med Kopparbergs Summer Camp som erbjuder idrottsaktiviteter för barn och ungdomar. På plats fanns bland andra Blossom Tainton. I samband med Summer Camp invigdes även Ljusnarsbergs kommuns nya utegym i Rydbergsdal.

– Trots regnoväder kom mycket folk, vi har fått massor av positiva reaktioner och festivalen gick runt ekonomiskt. Nu funderar bröderna Eriksson och vi på om vi ska köra även nästa år. Hoppas det, säger Ken Karlsson.

Han menar att den här typen av evenemang är avgörande för turism och besöksnäring, som genererar hotellnätter, restaurangbesök och försäljning i butiker. Och att ett gott samarbete är grunden.

– Det är viktigt att få föreningar att jobba tillsammans, se att de kan vara med på ett hörn, visa upp sig och få nya medlemmar. Jag tycker vi lyckades bra med det. Sådana här evenemang ger ringar på vattnet, de är en bra affär för bygden, säger Ken Karlsson.

Läs fler nyheter här