Börje Andersson är verksamhetsledare på NyföretagarCentrum i Storfors, en verksamhet han själv startade upp för drygt åtta år sedan. Han har ett tidigare förflutet inom bankvärlden och har även drivit NyföretagarCentrum på flera andra orter.

– Storfors kommun gör mycket för att skapa bra förutsättningar för nyanlända. Vi ville haka på det arbetet genom att underlätta nyföretagande genom fler utbildningar, berättar Börje Andersson.

NyföretagarCentrum erbjuder kostnadsfri rådgivning till blivande och nya småföretagare, liksom hjälp med allt från affärsidé till budget och marknadsföring. Intresset bland nyanlända har varit stort, inte minst eftersom det kan vara svårt att ta sig in på arbetsmarknaden i mindre kommuner.

– Många som kommer hit har en utbildning i botten samt en tidigare karriär i hemlandet. Med rätt hjälp kan det gå fort att komma igång med en ny verksamhet, säger Börje Andersson.

Pengarna från Sparbankens ägarstiftelse kommer användas till både individuell rådgivning och information på gruppnivå. Bland annat kommer NyföretagarCentrum informera i samband med SFI-kurser för att nå ut till så många som möjligt.

– Exempelvis har vi hjälpt en kille från Syrien att starta upp en egen frisörsalong i Storfors. Det känns jätteroligt att få mer resurser till denna typ av satsningar, avslutar Börje Anderssson.

Fler bidrag och nyheter hittar du här >>