Nora Art är en ideell förening med syfte att skapa och driva kulturella mötesplatser för den samtida konsten och vara en aktör i länets konstutveckling. En viktig del av verksamheten är utställningen i det gamla bryggeriet, som varje sommar lockar stor publik – både turister och bofasta.

– Konstverken kan vara målningar, skulpturer, textiler, installationer, videoverk med mera – allt med fokus på besökarnas upplevelse. Utställningen håller hög klass med många namnkunniga konstnärer. Vi har även en konstnärlig ledare som håller ihop och lyfter allt, berättar Janne Olsson, ordförande i Nora Art.

Utställningen riktar sig till den breda allmänheten. Alla är välkomna och det kostar ingenting. För att kunna betala konstnärernas arvode och resekostnader, köpa in material med mera är Nora Art beroende av bidrag.

Ändrade planer
Med anledning av Covid-19 beslutade Nora Art att ställa in den traditionella sommarutställningen med kringaktiviteter i år.

– Vi fick tänka om helt enkelt. Den vanliga utställningen ersattes med utomhusutställningen "Övergående” i området runt bryggeriet. Den innehöll flera nya verk och några av de 25 skulpturer som Nora Art skänkte till kommunen efter att Åkerby skulpturpark stängde ner, säger Janne Olsson.

Bland de nya konstverken fanns en spelplan i gräset, skapad av Charlotte Ostritsch, och en installation av illustratören Mattias Käll på temat klimatavtryck. I ett av bryggeriets fönster syntes en målning med skogsmotiv av Patrik Bäck, som även bidrog med en större träskulptur.

– Vi har dessutom arrangerat en skapande aktivitet för barn samt tagit fram ett tryckt magasin med en QR-kod för konstvandring och presentation av olika konstnärer, säger Janne Olsson.

Nya tag sommaren 2021
Bidraget som Nora Art har fått från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse kommer även att kunna användas till aktiviteter under nästa års konstutställning.

– Ja, nu laddar vi för sommaren 2021. Med bättre kunskap och koll på läget i omvärlden än vi hade i våras, kan vi förbereda oss på rätt sätt, säger Janne Olsson.

Förhoppningen är att locka fler besökare, göra verksamheten mer synlig och leda till fler möten med människor som är eller kan bli intresserade av samtida konst.

Bilderna är från sommaren 2019.

Fler bidrag och nyheter hittar du här >>