Kopparbergs Hästsport driver ett ridhus för privatryttare. Föreningen har cirka 45 medlemmar och erbjuder möjlighet att köpa årskort eller betala per tillfälle. Intäkterna täcker hyran av ridhuset.

– Ridhuset används varje dag av ryttare som vill träna hoppning eller dressyr. Vi tar även in externa domare och tränare, berättar Maria Lönnberg, som är ordförande i föreningen sedan februari 2020.

Skum belysning
Belysningen i ridhuset var ett problem i flera år. Säkringen gick ofta, det tog en stund innan lyset tändes och den krävde mycket ström. Lamporna, som var original från när ridhuset byggdes, var svåra att byta när de gick sönder. Och, kanske viktigast, den svaga belysningen gjorde det svårt att bedöma avstånd vilket kunde få allvarliga konsekvenser vid exempelvis hoppning.

– Vi bestämde oss för att satsa på en energisnålare lösning som ger lägre kostnader, bättre ljus och ökad trygghet, säger Maria Lönnberg.

All belysning måste bytas ut och med en rejäl årshyra blev det svårt för föreningen att bekosta detta på egen hand. Därför vände de sig till Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse som bestämde sig för att bidra till projektet.

Den gamla belysningen revs ner och den nya installerades under tre dagar i juli, då många var på semester och ridhuset kunde stängas.

Valuta för pengarna
Målet för Kopparbergs Hästsport är att få fler medlemmar och sälja fler årskort. Med ny belysning blir det lättare att locka såväl ryttare som tränare och domare – även vintertid när det är mörkt ute.

– Vi hade tidigare fått bidrag från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse till nytt underlag i ridhuset. Rätt underlag och bra belysning ger ökad kvalitet i verksamheten. Nu får ryttarna valuta för pengarna. Vi är väldigt glada och tacksamma för hjälpen, avslutar Maria Lönnberg.

Fler bidrag och nyheter hittar du här >>