En av Löas riktiga pärlor är hembygdsföreningen, där bland annat teatersektionen är full av liv. Eva Persson är projektledare på teatersektionen sedan 2005 och hon berättar med stort engagemang om hur teaterverksamheten är utformad.

- Vi är en ekonomiskt fristående teatersektion knuten till Löa hembygdsförening och vi arbetar för att växa och få fler att engagera sig. Hyttans Hemligheter har ett unikt koncept, vi kör en teatervandring i Löa Hytta som har anor från 1500-talet. Publiken vandrar i hyttområdet och skådespelarna väntar på sina spelplatser tills de kommer. Manuset förändras från år till år men det har sin grund i bygdens egna skrönor och figurer och har därmed en stark lokal förankring. Årets saga heter VATTENPUSSAR- en rinnande rolig saga genom Löa Hytta.

I dagsläget är de sexton ansvariga eldsjälar i teatersektionen, men många fler är engagerade i teatervandringen. I ensemblen finns både professionella aktörer, ungdomar och barn och målgruppen är främst barnfamiljer. Kring manus och regi samarbetar de med Helena Brusell, tidigare verksam vid Dramaten i Stockholm. Hon driver liknande projekt i norra Sverige och teatersektionen är glada att ha henne med i detta.
Att det kostar pengar att sätta upp och genomföra en sådan här föreställning är uppenbart och Eva uttrycker en stor glädje över att Sparbanksstiftelsen Bergslagen valt att stötta projektet.
- De här pengarna gör en enorm skillnad för oss. Det är det som gör det hela genomförbart överhuvudtaget.

Läs fler nyheter här