Inställda tävlingar, marknader och event. Och publikrestriktioner. Pandemin har slagit hårt mot föreningar och organisationer på flera sätt. I våras bestämde därför Bergslagens Sparbank att dela ut Sparbanksmiljonen, ett stöd för att hjälpa föreningar och organisationer. Och när det visade sig att pandemin även höll greppet om hösten fattades beslut att dela ut ytterligare en miljon.

”En chans att övervintra”
– De här föreningarna betyder så oerhört mycket för vår bygd. Nu hoppas vi att de får en chans att övervintra, säger Cecilia Jeffner, vd Bergslagens Sparbank.
Totalt får 74 lokala föreningar, många med inriktning på barn- och ungdomsverksamhet, dela på höstens miljon.
– Vi har valt att ge lägre belopp men till fler, vi vill hjälpa många. En del har bara fått några tusenlappar, men det har också räddat deras ekonomi, berättar Cecilia Jeffner.

”Fantastiskt!”
Gemensamt för alla är att de är beroende av pengar de brukar få in under arrangemang som nu har ställts in. LIF Lindesberg är ett exempel. De har tvingats ställa in träningsläger och cuper och när Opera på Skäret heller inte blev av, där de brukar sköta entré och parkering, blev intäktsbortfallet stort.
– Vi och många med oss står rådvilla i ett sådant här läge, vem kontaktar man för att få hjälp? Att då banken räcker ut handen är fantastiskt och unikt, säger klubbchef Ricky Nordahl.

Även Röda Korset Lindesbergskretsen har nu kunnat dra en lättnadens suck:
– Tack vare detta kan vi fortsätta att uppvakta ensamma med en blomma och fortsätta bjuda äldre på gratis fika. Vi blev verkligen så glada över att få den här hjälpen, säger ordförande Katarina Löwenbrink.

Här nedan kan du läsa om vad Sparbanksmiljonen betytt för några av föreningarna:

 ”Det här ger oss framtidshopp!”

 ”Nu kan vi fortsätta hjälpa ensamma och äldre”

”Hjälpen var avgörande”

"Vi är lättade, nu klarar vi oss!"

"Vi kommer att stå väl rustade"

”Yes, vi är på banan igen!”

Fler bidrag och nyheter hittar du här >>