Redan 1996 fick grundaren Sten Niclasson en idé när han besökte Skäret. Idén växte och tog form och mynnade med tiden ut i det som idag är en världsunik verksamhet som rönt stor uppmärksamhet såväl nationellt som internationellt.

- Ett stort antal internationella operasångare kommer hit och spelar i våra föreställningar. Vi sätter primärt upp stora klassiska verk men gör dem i vår egen version och med egen produktion, berättar Sten med stolthet i rösten.

Och Sten har all anledning att vara stolt. Opera är en konstart som ställer stora krav på såväl artister som produktionsmedarbetare runt omkring och den lämnar ingen oberörd.
Att driva en sådan här verksamhet kräver resurser i form av både kunskap, hängivenhet och ekonomi. En rad donatorer och stöttepelare har funnits med längs resan och en av dem är Sparbanksstiftelsen Bergslagen. Nyligen beviljade stiftelsen ett bidrag för satsningen Det stora operalyftet, ett projekt som drivs tillsammans med Region Örebro.

- Projektet handlar om att utveckla de kringliggande bitarna, logistiken runt omkring operaföreställningarna, och skapa utökade möjligheter för alla tusentals operabesökare att bo, äta och uppleva även andra saker under sitt besök i Ljusnarsberg.

Det råder ingen tvekan om att Opera på Skäret en gång för alla sätter Ljusnarsberg på kartan. Det stora operalyftet kommer att bidra till att kommunen stärks ytterligare som turistdestination, vilket är väldigt positivt, tycker Sten.

Läs fler nyheter här