Opera på Skäret är unikt på flera olika sätt, ett exempel är det före detta virkesmagasin där föreställningarna hålls.

– Det gamla sågverket har en makalös akustik; jag är inte avundsjuk på något operahus i hela världen, vad det gäller den biten. Vi jobbar faktiskt helt utan mikrofoner, förklarar operachefen Sten Niclasson.

Han berättar att de satt upp sommaroperor under 17 säsonger, fram till att pandemin tvingade dem till ett uppehåll under två år. Därmed är det något av en nypremiär sommaren 2022.

Sten Niclasson framför det gamla virkesmagasin som idag är konserlokal.

Egen tågstation

Alla operor framförs på originalspråk men med svensk översättning på textmaskin. Sten betonar att besökarna får uppleva något väldigt speciellt:

– Vårt signum är att vi serverar något storslaget och mäktigt – mitt i Bergslagens natur. Skäret ligger precis vid sjön Ljusnaren och vi har en egen tågstation med direktförbindelse till Stockholm Central.

Antalet besökare har ökat stadigt, år för år. 2019 hade de totalt 10 500 betalande besökare och sedan starten har fler än 100 000 tagit sig till Skäret för att avnjuta opera i världsklass.

Lockar både besökare och musiker

Sten berättar att det finns vissa logistiska hinder för att göra en riktigt offensiv satsning för att locka fler besökare, däribland från utlandet.

Ljusnarsberg är en liten kommun och det finns väldigt många internationella operafestivaler. Samtidigt som det finns en jättepublik, som gärna skulle komma, finns även begräsningar när det kommer till boende. 

– Vi samarbetar med Grythyttan och med lite hotell i Lindesberg, Ludvika och Örebro. Då får man ju åka en bit för att ta sig till själva föreställningen. Vi har idéer som vi jobbar på när det kommer till hur vi ska lösa detta i framtiden, förklarar Sten.

Förutom att sommaroperorna på Skäret lockar publik är den också attraktiv för sångare och musiker.

– När vi har audition kommer det hundratals sökande, från hela världen.

Maskeradbalen

Sommaren 2022 presenteras Giuseppe Verdis Maskeradbalen (Un ballo in maschera) och även om den framförs på italienska finns en koppling till Sverige: handlingen utspelas i Stockholm och berör mordet på Gustav III. Två sångarlag med internationella stjärnsolister alternerar och Svenska Kammarorkestern under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Biljetter hittar du på: operapaskaret.se/biljetter

Lokala och globala samarbeten

För att arrangera Opera på Skäret krävs en hel del resurser och samarbeten. Ett exempel är Svenska Kammarorkestern i Örebro som är operaorkester under sommarens föreställningar. 

– Bergslagens Sparbank har varit med och stöttat oss ända sedan starten. I början i form av bidrag från ägarstiftelsen och idag genom sponsring från banken. Vi har ett väldigt fint samarbete, understryker operachef Niclasson.

– Kulturen är en viktig del av det som vi på banken och vår ägarstiftelse stöttar – precis som idrott, skola och företagande. Opera på Skäret är ett lysande exempel på hur vi, i vår bergslagsmiljö, skapar något unikt och med en sådan hög klass att det resonerar långt ut i världen, säger Cecilia Jeffner, vd på Bergslagens Sparbank.

Förutom lokala aktörer som Bergslagens Sparbank och Kopparbergs Bryggerier har Opera på Skäret också en stor sponsor i San Francisco-baserade Pro Suecia Foundation.

– Tack vare detta stöd kan vi satsa på konst, i detta fall opera, mitt i annars utdöende bygd. 

Sten förklarar att de har kopplingar till näringsliv och utveckling, där kulturen kan spela en helt avgörande roll.

– Kultur är egentligen det enda som kan få människor att göra sådana här resor. Du åker till Grythyttan för att äta god mat och till Opera på Skäret och Stadra Teater för att se fantastiska föreställningar på sommaren. Det vi har gemensamt är att vi erbjuder upplevelser ute på landsbygden och dessutom på hög nivå. Det är det som gör det extra intressant, avrundar Sten Niclasson.

Varje år lockar Opera på Skäret många besökare.