Det finns hur mycket som helst att upptäcka i Sverige. Här får du några tips för en aktiv och härlig semester.

Sommarvandringar i fjällen

Snöklädda fjälltoppar, renar, midnattssol och Sveriges högsta topp. En fjällvandring kan göra vem som helst stum av beundran inför naturens fullkomlighet. Vandra med barnen, med hunden eller med egen guide.

Läs mer här om alternativ

I den berömde astronomens spår på Ven

Den lilla ön Ven är endast en mil i omkrets och ligger mitt i Öresund mellan Danmark och Skåne. Astronomen och adelsmannen Tycho Brahe byggde under slutet av 1500-talet ett astronomiskt observatorium på ön. Brahe var en stjärna(!) inom sitt område och han gjorde upptäckter som ligger till grund för hur vi ser på världen idag.

Besök ön och hans muséum för att ta reda mer

Semesterlivet på två hjul i Västsverige

Hav, sjöar, berg och skogar. I Västsverige finns det mängder av alternativ för den som vill ta sig fram i lagom takt på två hjul. Cykelsadeln kan också vara basen för en ö-luff i Bohusläns skärgård.

Mer information inför cykelturen

Klättring i Höga Kusten

Höga Kusten i Ångermanland erbjuder dramatiskt vacker natur och är dessutom ett världsarv utsett av Unesco. Här finns möjligheter till vandring, paddling och andra naturnära upplevelser för den friluftsintresserade. Kanske ett klätterpass uppför någon av de höga klipporna, det finns alternativ för såväl nybörjare som proffs.

Läs mer

130 mils skånsk vandring

Från kust till kust, från nord till syd, kort eller långt, med eller utan övernattning. Alternativen är många om du väljer att semestra tillsammans med Skåneleden. Om du har svårt att välja finns det förslag på vandringar på Skåneledens hemsida.

Läs mer om det

Ta en sup i Varberg

Det är mycket prat om sprit i dessa tider men sup står i det här fallet för ”stand up paddling”, en ny slags surfing som många fastnat för. På en surfbräda går det att titta på djur och vacker natur, yoga eller ägna sig åt bollsport. Uthyrning av SUP-brädor finns på många platser runt om i Sverige.

Här är ett förslag i Varberg

Fågelskåda och besök Sveriges högsta fyr på Öland

Naturreservatet Ottenby ligger på Ölands södra udde. Vacker natur, betande djur, ett av Sveriges bästa fågelskådarområden och Långe Jan, landets högsta fyr, på ett och samma ställe.

Läs mer om Ottenby fågelstation