Alla digitala bedrägerier sker via internet i dag. Det totala antalet anmälda bedrägeribrott ökar för varje år och de blir allt mer avancerade. Både privatpersoner, företag, myndigheter och organisationer drabbas.

Lars Folkebrant, som var med och grundade Polisens nationella insatsstyrka på 1990-talet säger att ett stort problem är att de kriminella inte åker fast. Digitala bedrägerier genomförs ofta från datorer, kanske i ett helt annat land än brottsoffrets hemvist, men även via telefonsamtal där offret uppmanas att genomföra något som öppnar upp för bedragarna att kunna genomföra sitt brott.

– De flesta kriminella vill komma över pengar. Tidigare var det vanligare med rån av banker, värdetransporter och liknande, men i takt med att kontanterna försvunnit så har de kriminella bytt tillvägagångssätt, säger Lars Folkebrant.

Alla kan dock inte begå digitala brott utan behöver komma åt saker som går att omsätta i pengar, som exempelvis bilar, bildelar, smycken och dyrbara klockor. Därför sker också grova rån och stölder i hemmen samt även på gatan.

– På 2Secure vill vi försöka få människor att förstå hur olika brott kan gå till och hur man kan försvåra och förhindra dessa. Mycket av vårt arbete går därför ut på att arbeta förebyggande. Sårbarheter kan finnas där man minst anar det; i hemmet och hos familjen, bland kollegor, via platser man befinner sig på, vad man själv lägger upp på sociala medier eller vad vänner lägger upp, säger Lars Folkebrant och fortsätter:

– Man måste vara medveten om detta och därefter kunna göra bedömningar: vad fungerar och vad kan utgöra en risk för mig i just min situation.

Vad bör alla tänka på

Många bedragare tar kontakt via telefon och utger sig för att vara från en bank, försäkringsbolag eller myndighet. Personen påstår ofta att det är bråttom och anger olika skäl till att kunden ska använda sitt BankID, sin bankdosa eller lämna ut sina koder. Detta kan i förlängningen innebära att man förlorar pengar från sina bankkonton eller annan information som bedragaren kommer åt via den drabbades BankID.

En mycket viktig sak är att ha bra och starka lösenord. Mångas argument för att ha enkla lösenord är att man vill komma ihåg dem. För att inte riskera att använda/återanvända för enkla lösenord rekommenderar 2Secure att man använder en digital lösenordshanterare, vilket även är ett av polisen viktigaste råd för att förebygga brott. Det är alltså en digital applikation (app) för säker lösenordshantering som installeras i mobilen, på datorn etc.

– Fysisk post är faktiskt fortfarande intressant att stjäla och en så enkel sak som en låsbar postlåda, som man verkligen låser, förbättrar säkerheten, säger Lars Folkebrant och avslutar:

– Om man har en exponerad position i samhället eller har mer pengar än normalt är det bra att ta hjälp och göra en genomgång. Ta tag i din säkerhet, det är det värt!

Välkommen att kontakta din rådgivare för mer information.

 

Säkerhetstjänster – i samarbete med 2Secure

Som Private Banking-kund har du möjlighet till individuell rådgivning inom säkerhet via Swedbanks samarbetspartner 2secure. Företaget har bred erfarenhet av säkerhetstjänster med såväl proaktivt som reaktivt arbete. Personalen kommer främst från polisen, Försvarsmakten eller IT-säkerhetsbranschen och har mångåriga specialisterfarenheter bakom sig.

  • Områdena som omfattas är bland annat:
    - Personsäkerhet
    - Säkerhetsanalyser
    - Resesäkerhet
    - Kris- och incidenthantering
    - Stöd vid utredning av brott

  • Specifikt för företag är bland annat
    - Säkerhet vid rekrytering
    - Säkerhetskontroll av leverantörer
    - Sårbarhetstester av IT-system

 

Bankernas och polisens råd - så skyddar du dig mot bedrägerier:

  • Lämna aldrig ut dina personliga koder eller kontouppgifter.
  • Använd aldrig BankID på uppmaning av någon som kontaktar dig.
  • Om du blir misstänksam, lägg på luren och slå själv in numret till bankens kundtjänst för att kontrollringa.
  • Om du drabbas - polisanmäl alltid! Anmäl både bedrägeriförsök och genomförda bedrägerier.

Läs mer om olika former av bedrägerier här
Mer tips om säkerhet online

Text: Karin Ahlström Jensen