"Jag åker bort, men inte långt, jag åker kort." Så poetiskt sjunger Sven-Ingvars och visst finns det många vackra, spännande och rofyllda platser runt om i vårt avlånga land att hämta ny kraft och energi ifrån.

Skogsbada i Bergslagen

I Bergslagen och i Grythyttan hittar du lugnet du söker. Följ några magiska naturleder och kanske hittar du då spår av bäver, älg och rådjur. I Kindlaområdet finns ännu mer vildmark och i Murstensdalen får du kanske vara alldeles för dig själv på många platser. Det blir ett perfekt tillfälle för något av det hetaste just nu, nämligen ”skogsbad”. Det innebär helt enkelt att sträcka ut sig i den djupaste skog och låta själen vila och tankarna vandra fritt.

Efter en sådan dag är du redo för kafé Guldkringlan i fagra Grythyttan. Där hittar du ortens smaskigaste bakverk som sköljs ner med bryggkaffe. Därefter kanske det lockar med incheckning på gästgivaregården i Grythyttan. Det är enkelt att trivas i den hemtrevliga och klassiska miljön. Ta ett varv på gymmet om du vill låta bakverkens kalorier bli till historia. Kötthimlen – värdshusets separé för dig som älskar kvalitetskött – dukar upp en storslagen måltid om du inte väljer att spisa middag i den klassiska värdshusmatsalen.

Läs mer:

Naturreservat i Bergslagen

Grythyttans Gästgivaregård

 

Tälta i Stockholms skärgård

Stockholms skärgård består av 30 000 öar och är alltid underbar att besöka, oavsett väder. Eftersom det bara är cirka 200 öar som är bebodda är det enkelt att hitta sin alldeles egna och ostörda naturupplevelse.

Om man inte vill slå upp ett eget tält långt bort från civilisationen kan man hyra in sig i ett med helpension. Glamping är ett ganska nytt fenomen och innebär en kombination av camping och glamour, en lyxig variant av camping ofta i ombonade och bekväma tält med fullservice.

Fejan Outdoor är glamping när den är som bäst. På ön Fejan finns det fem bekväma canvastält med riktiga sängar, varav ett är för familjer. Gemensam middag serveras vid eldbordet varje kväll. Frukosten levereras i en rustik trälåda tillsammans med morgonens första solstrålar som letar sig in i tältet. Havet är förstås skönt, och säkert avsvalkande, och varför inte hyra en kajak är du ändå är där.

Boka raskt så du får en plats på första parkett i Stockholms vackraste skärgård. Hit tar du dig smidigt med Vaxholmsbolagets båtar från Strömkajen.

På ön Svartsö finns det också lyxtält att hyra via Svartsö Logi. Där finns även den rekommenderade och trevliga krogen Svartsö Krog.

Läs mer:

Fejan Canvas Hotel

Svartsö Logi

 

Spela padel och plocka äpplen på Österlen

Vårt eget Toskana, Österlen, har en aktivitetsspäckad sommar framför sig. Om du vandrar längs Skåneleden, kan du bo på Lilla Vik på Österlens golfklubb som har lägenheter och en bra krog.

Härifrån är det nära till Östersjöns vågor och diverse vattensporter. De nybyggda padelbanorna har blivit en sportattraktion i sig. Kultur- och äppelevents duggar tätt på Österlen. Doften av fantastisk matlagning ligger över trakten. För den matintresserade finns den tvåstjärniga Michelinkrogen Daniel Berlin, där det dock krävs god framförhållning för att få ett bord.

Besök även restaurangen Bella på Österlen, Brösarps Gästgiveri och Talldungens gårdshotell för en bra lunch eller middag. Lagar du gärna mat själv är hela trakten rik på kreativa matproducenter. Korv från Södra Kompaniet i Löderup, lamm från Haväng, ost från Vilhelmsdal är några tips. Du kommer att återvända för mer!

Läs mer:

Bo på Lilla Vik

Talldungens gårdshotell

Bella på Österlen