Det skriver Swedbank i uppdateringen av Investeringsstrategin för april. Sedan den ryska invasionen i Ukraina inleddes har den globala aktiemarknaden stigit fem procent. Årets nedgång har minskat till fem procent. Samtidigt har storleken på kursrörelserna minskat tydligt.

– Börsen har gått bättre än väntat. Optimismen kan upplevas som lite irrationell. Egentligen har inte något klarnat eller hänt som gör att det borde kännas bättre än det gjorde för en månad sedan, säger Johannes Bjerner, investeringsstrateg på Swedbank.

Många frågetecken kvarstår

Det finns fortfarande många frågetecken kring framtiden. Inflationen överraskar fortsatt på uppsidan. Centralbankerna börjar strama åt. De kommer både höja räntor och dra tillbaka likviditet från marknaderna.

– I USA har räntekurvan nu inverterat, vilket innebär att de korta räntorna är högre än de långa räntorna, vilket är lite förvånande, säger Johannes Bjerner. Historiskt sett har det varit ett tecken på att vi är på väg in i en recession. Men det kan vara vanskligt att dra en sådan slutsats med tanke på att räntorna har varit extremt låga under en lång period.

Inför den kommande rapportperioden, som startar om några veckor, har en del analytiker börjat justera ner sina vinstprognoser. Det hänger ihop med stigande kostnader, höga energipriser, leveransproblem och komponentbrist. Att de här problemen finns kvar beror till viss del på kriget i Ukraina.

– Den enda tydliga orsaken till återhämtningen på aktiemarknaden är att det inte anses finnas några alternativ till aktier. Marknaden vill inte investera i räntor, och det har skett stora utflöden ur räntemarknaderna.

Regionvikterna hålls oförändrade

Swedbank behåller de neutrala vikterna i aktier, räntor och krediter i Private Bankings modellportfölj. Regionvikterna är också oförändrade. Sverige, Japan och tillväxtmarknader behåller neutral vikt. Övervikten i USA kvarstår och finansieras av en undervikt i Europa.

Marknaden oroar sig inte riktigt för kriget nu. Men om det fortsätter och det införs ytterligare sanktioner kan situationen bli tuffare, särskilt i Europa. Den vanliga konsumenten kan drabbas av ännu högre priser på el, bensin, diesel och mat och av stigande bolåneräntor. Det kan påverka bolagens marginaler och efterfrågan negativt.

– Det är sannolikt att vi står inför en ny stökig period på börsen. Marknaden behöver hantera de frågetecken som finns. Men det innebär inte att vi tror att aktiemarknaden kommer vara på en avsevärt lägre nivå i slutet av året, för då hade vi haft en undervikt i aktier, säger Johannes Bjerner.

Text: Måns Widman