Under den senaste månaden har Stockholmsbörsen fallit drygt 5 procent. Sedan årsskiftet ligger nedgången på drygt 30 procent.

– Vi trodde att hösten skulle bli lite stökig. Vi förväntade oss att det skulle komma svaga signaler från företagen, vilket det också har gjort i form av vinstvarningar. I detta scenario hade vi varit beredda att öka vikten i aktier i modellportföljen, säger Johannes Bjerner, investeringsstrateg på Swedbank.

– Men nu har osäkerheten på marknaden ökat mer än vi förväntade oss för en månad sedan, fortsätter han. Flera faktorer har ritat om kartan. Därför tycker vi att man ska vara fortsatt avvaktande. Vi skjuter köpläget på framtiden.

Många faktorer bidrar till osäkerhet just nu

Det är framför allt tre faktorer som har ökat osäkerheten på marknaden: utvecklingen av kriget i Ukraina, finanspolitisk turbulens i Storbritannien och problem för europeiska storbanker.

Kriget har trappats upp efter Rysslands annektering av regionerna Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson i Östra Ukraina och sedan landet infört delvis allmän mobilisering.

– Oron har inte blivit mindre efter sprängningarna av Nord Stream och talet om risken för att Ryssland kommer använda kärnvapen i kriget.

Problemen i den finansiella sektorn i Storbritannien hänger ihop med den nya regeringens ambition att sänka skatterna. Det har lett till att räntorna stigit och att pundet fallit dramatiskt.

Centralbankernas balansgång nu ännu svårare

Det finns viss risk för att Deutsche Bank och Credit Suisse kommer behöva mycket stöd för att inte riskera potentiella konkurser.

– Det påminner om när Lehman Brothers gick i konkurs som var starten på finanskrisen 2008. Det är inte omöjligt att vi står inför en ny typ av finanskris, men det är inte vårt huvudspår. Klart är att man inte ska vara för stöddig i den här miljön.

Dessutom har centralbankernas mycket svåra balansgång blivit ännu svårare. De har blivit alltmer tydliga i sin kommunikation om en kompromisslös inflationsbekämpning.

Swedbank behåller den neutrala vikten i aktier i Private Bankings modellportfölj. Även övervikten i krediter bibehålls. Den är placerad i Investment Grade, det vill säga obligationer med höga kreditbetyg. Räntor är fortsatt underviktade.

Även regionvikterna förblir oförändrade. USA har fortsatt övervikt som finansieras med undervikt i Europa. Övriga regioner har neutral vikt.

– Utvecklingen på marknaden under hösten kommer påverkas av vad som händer med Deutsche Bank och Credit Suisse, centralbankernas agerande samt Ukrainakriget. Ytterligare en faktor är investerarnas reaktion på bolagsrapporterna för det tredje kvartalet, säger Johannes Bjerner.

Text: Måns Widman