- Senast den 3 maj 2021 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket, men ett gott råd är att inte vänta för länge med att göra din deklaration. Du kanske behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid. Det är också bra att tidigt beräkna om du kommer få kvarskatt. För belopp över 30 000 kronor börjar nämligen en kostnadsränta på 1,25 procent att räknas från och med den 13 februari, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Undvik kostnadsränta på kvarskatten

Om du fick ditt slutskattebesked i december och hade skatt att betala ska din inbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto senast den 12 mars. Om din ”kvarskatt” är över 30 000 kronor behöver pengarna finnas på skatteverkets konto senast den 12 februari om du vill undvika kostnadsränta. Är kvarskatten mindre än 30 000 kronor räcker det med att Skatteverket fått pengarna senast den 3 maj. Om du betalar via Swish (upp till 40 000 kronor per dygn) bokförs inbetalning på ditt skattekonto samma dag som du gör Swish-betalningen. När du betalar via bankgiro bokförs betalningen på ditt skattekonto tidigast följande bankdag.

- Kostnadsräntan är inte avdragsgill och även om räntan inte är så hög kan kännas skönt att ha betalat in det överskjutande beloppet. Det finns ju roligare saker att göra för de pengarna än att betala onödig ränta, säger Arturo Arques.

Så får du din deklaration digitalt istället för på papper

Om du redan har eller skaffar en digital brevlåda senast den 25 februari får du din deklaration i början av mars. På skatteverket.se ser du vilka digitala brevlådor du kan använda. Om du inte har en digital brevlåda får du istället deklarationen med posten till din folkbokföringsadress senast den 15 april.

- En nyhet i år är att den som inte har en digital brevlåda kan se sin deklaration som pdf på skatteverket.se. Du behöver alltså inte vänta på pappersdeklarationen. Har du en digital brevlåda och e-legitimation kan du logga in i e-tjänsten ”Inkomstdeklaration 1” med till exempel Mobilt BankID, och deklarera från och med den 16 mars. Det fungerar även om du ännu inte fått din fysiska pappersdeklaration, säger Arturo Arques.

Skatteåterbäring redan efter påsk

Om du deklarerar digitalt senast den 30 mars kan du få eventuell skatteåterbäring redan i början av april. Men då får du inte göra några ändringar eller tillägg i deklarationen. Som ändring räknas till exempel om du vill göra avdrag för resor till och från arbetet eller ska redovisa att du sålt din bostad.

- Om du är en av dem som kommer att få skatteåterbäring och saknar en ordentlig sparbuffert eller har dyra konsumtionskrediter är rådet att amortera eller öka sparbufferten. Det är inte bara finansiellt sunt, det är också ett sätt att investera i sin egen hälsa. Värdet av att slippa oroa sig för oförutsedda utgifter och kunna sova gott om natten ska nämligen inte underskattas, säger Arturo Arques.

Övriga datum när skatteåterbäringen kan komma

Om du lämnar in deklarationen efter den 30 mars, och har gjort tillägg eller ändringar, får du eventuell skatteåterbäring från och med juni 2021:

  • Deklarerat senast den 3 maj, digitalt eller på papper: 8–11 juni 2021
  • Deklarerat med hjälp av redovisningsbyrå, senast den 15 juni (byråanstånd) eller om du ansökt om anstånd att deklarera senare: 3–6 augusti 2021
  • Den som tidigare inte fått besked om slutlig skatt eller saknar skatteregistrering i Sverige: 7–10 december 2021

För att få din skatteåterbäring utbetald automatiskt behöver du ha anmält ett konto till Skatteverket, det kan ta några bankdagar att få det registrerat. Om du inte anmält konto står pengarna kvar på ditt skattekonto.

Får du mindre än 100 kronor tillbaka i skatteåterbäring betalas pengarna inte ut. I stället finns pengarna kvar på ditt skattekonto.

Läs mer om att deklarera på skatteverket.se
Du kan även ringa Skatteupplysningen 0771–567 567 (utlandet: + 46 8 564 851 60)

 

Tips inför deklarationen

  • Betala in kvarskatt på belopp över 30 000 kronor senast den 12 februari och senast den 3 maj för belopp under 30 000 kronor så behöver du inte betala kostnadsränta.
  • Skaffa en digital brevlåda senast den 25 februari så kan du se din deklaration i början av mars. På skatteverket.se ser du vilka du kan använda.
  • Skaffa e-legitimation, till exempel Mobilt BankID, så att du kan se deklarationen och deklarera i Skatteverkets app och e-tjänst från och med den 16 mars, även om du saknar digital brevlåda eller inte hunnit få din pappersdeklaration.